blog 2019

 

 • Januari 

Vandaag 3 januari schijnt het zonnetje heerlijk. Dus even een rondje door de tuin. Wat schuilt er allemaal onder het afgevallen blad? Wie goed zoekt vindt vast wel wat. En ja hoor, de eerste  Iris reticulata (Dwerg Iris) staat bijna in bloei. 

 

 

 • Februari 

Vandaag 11 februari en het zonnetje schijnt eindelijk. Afgelopen zondag een zwaar verregende dag maar vandaag schijnt de zon. Dus snel even in de tuin. In de voortuin staan 5

Lampepoetsergrassen ( Pennisetum 'Hameln') die kun je nu snoeien. Na de vorst zo ongeveer op een hoogte van 15 cm boven de grond afknippen. Ze lopen snel weer uit met mooi frisgroene bladeren. Staan er dan de hele zomer mooi voor en beginnen in augustus weer te bloeien. Onder de grassen staan de sneeuwklokjes en krokussen , deze krijgen nu voldoende licht. In de zomer staan ze weer in de schaduw van de grassen en dat vinden vooral de sneeuwklokjes fijn. Sneeuwklokjes breiden zich gestaagd uitdan , worden het er teveel in een groepje kun je verplaatsen gelijk na de bloei.  

 

 •  Maart 

 Vandaag is het 12 maart, regen en wind. Niets aan om buiten te zijn dus snel een paar foto's genomen. De Narcis schommelde heftig in de wind. Probeer dan maar eens scherp te fotograferen. Het Longkruid (Pulmonaria) staat al mooi in bloei. Toch erg leuk met die zachte kleurtjes. Ze houden van een vochtige plek, als ze uitdrogen krijgt het blad witte schimmel.  Na de bloei gewoon terug knippen en dan komt het blad mooi terug. De krokussen zijn bijna uitgebloeid maar nu beginnen de blauwe druifjes (Muscari)

 

 

 • April 

April is de maand van het groeiseizoen. Alles ziet er frisgroen uit. Toch heeft de de tuin al te kampen met de droogte.

De regenton is alweer leeg want het water heb ik gebruikt voor de jonge plantjes. Druk aan het zaaien geweest en alle jonge plantjes staan overdag buiten en 's avonds weer binnen. Het is even een gedoetje maar dan hebben we mooie plantjes in mei, die na 15 mei ( ijsheiligen voorbij, waarschijnlijk geen nachtvorst meer) de tuin ingaan. April is ook een bloembollenmaand. Veel tulpen staan er mooi voor en de velden in het land met name de Noordoostpolder en de streek rond Lisse. De bloemencorso in Noordwijk trok veel bekijks. Ik heb Keukenhof bezocht en zoals altijd schitterend en druk.

Ik heb mijn best gedaan om foto's te nemen zonder mensen erop, dat viel niet mee. Een mooie maand om van alles te gaan bekijken en te genieten van het mooie weer.    

 

 • Mei 

Woensdag is het alweer mei. En ik zeg: in mei bloeit de Akelei ( Aquilegia vulgaris) 

De Akelei is een kruidachtige overblijvende plant met vele cultivars en variëteiten in tal van kleuren.

In onze tuin staan verschillende soorten en kleuren. een mooie plant voor in het voorjaar.

Ook de Blauwe Regen (Wisteria) staat al geweldig in bloei. Vooral met een strak blauwe lucht erachter is het een plaatje. Het is een stevige klimmer dus de klimsteun moet sterk zijn. Hier hangt hij over de schutting met de buren. Na de bloei knipi ik hem regelmatig terug want het is een snelle groeier.  

 

 •   Juni

15 juni, het regent af en toe. Heerlijk groeiweer voor de tuin. Alles staat er frisgroen voor. Veel planten staan in bloei waaronder ridderspoor, rozen, tuingeranium, kantbloem , dianthus. De lupinen hebben het nog nooit zo goed gedaan, er zit wel wat luis op maar ze bloeien als een gek. Er vliegen veel hommeltjes,bijtjes en vlinders een genot om naar te kijken.  

We hebben het momenteel druk maar in de tuin kom je pas echt tot rust. GENIETEN met hoofdletters. 

 

 

 • Juli

11 juli is het vandaag. Een bewolkte dag met regen en een temperatuur van 21 graden. Super mooi weer om even foto's te nemen. Er staat zoveel in bloei dat het allemaal niet op te noemen is. Dus zeg ik het maar met foto's. Juist als je een foto neemt kijk je toch anders naar de plant/bloem. En terug kijkend op de computer ontdek je nog meer. Dus zie hier het resultaat. 

 

 • Augustus

 15 augustus. Na de eerste zomerstorm was het toch wel weer nodig om in de tuin aan het werk. Weer wat orde in de chaos creëren. De luchtige planten waaien mooi mee met de wind en komen uit zichzelf weer rechtop. Waaronder de Gaura en de Stipa tenuisima . Dit laatste grasje is erg geschikt voor de tuin , geeft wat losheid in de beplanting. De Stipa samen met de Sedum vormt een mooi herfstbeeld. Al lijkt het weer nu herfstachtig ik moet er echt nog niet aan denken. Kom maar op met de nazomer. 

 

 •  September

 September is gestart, de meteorologische herfst is begonnen. Dit is al te merken, 's avonds al weer sneller donker. Vandaag regent het en is de temperatuur maar 18 graden. Door de wind voelt het koud aan. Toch ben ik even in de tuin bezig geweest. Het is wel aangenaam in de frisse buitenlucht. Het gras heb ik weer gemaaid, ligt er nu weer mooi groen bij ( wat een verschil met het gele dorre gras van de afgelopen maanden). De planten staan er ook prima bij, die genieten echt van af en toe een regenbui. En van de herfst .... daar willen ze (en ik) nog niets van weten.  

 

 • Oktober 

 

 

 • November

 

 

 

 • December

 

 

 

 

ONLINE TUINONTWERP AANVRAGEN